De multe ori suntem preocupați cu diverse probleme care par a avea puterea să neînvingă atât fizic cât și psihic ,dar o forța nevăzută ne deschide din nou sufletul pentru a observa și alte perspective ale lumii înconjuratoare  ... este ea.

Câteodată ne aflăm în penumbră ,pe punctul de a colapsa in propriile idei pesimiste ,dar cineva mută corpul opac din fața noastră ,... ea ne face să vedem dincolo de obstacole.

Când suntem cuprinși de rutină ,ea este cea care ne reamintește care este parfumul dinamic al exisțentei ,”...partea sonoră a tăcerii.”(Costel Zăgan).Adesea îineglijăm influența majoră pe care o are asupra stării noastre de spirit si implicit asupra întregii nostre fiinte.Precum afirmă si marele filozof român ,Emil Cioran :”Muzica este timp sonor”. Putem oare să concluzionăm că muzica este relativă?Cu sigurantă ,nu.Cu toate că termenul “relativ” apare des gândindu-ne la modul de a percepe “...arta cu materialul cel mai imaterial”(Platon).

Din cele mai vechi timpuri ea... muzica era “felul divin de a spune lucruri frumoase si poetice”(Pablo Casals).Ea este unda desprinsa din vibrația propriului suflet, de aceea când ascultăm o melodie , o înțelegem prin sentimente,prin emoțiiprimordiale:iubire, bucurie , trisțete sau durere... Cateodata ma întreb cum de s-auîndurat zeii de a ne oferii un lucru atât de divin, atât de pur, atât de inepuizabil, undasonoră.

De un timp încerc să deslușesc factorii unei opere , unei compoziții, careîndeamnă ascultătorul la visare , la reverie , dar niciodată nu am găsit un răspunssatisfăcător, de fiecare dată am fost mărginit de explicațiile din cărtiile de muzică ,definițiile acordurilor , frecvențe de note , teorii sobre cu rată de aplicabilitate redusă .

Acest lucru m-a facut să cred că muzica o putem înțelege doar cu sufletul , deoarece atât unda sonoră cât și sufletul poartă parfumul nevolatil al eternității.

 Patrick-Dennis Schmiedt

some text