some text
La noi in scoala exista mai multi elevi care desi nu au terminat inca liceul au fost admisi la Facultatea de fizica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara. Ei au participat la un concurs organizat de aceasta institutie scolara si au obtinut un punctaj care ii indreptateste sa fie considerati déjà studenti. In acest numar al revistei il vom cunoaste pe unul dintre ei, Daniel Obersterescu, elev in clasa a XII-a D.

    -Sa inteleg ca fizica este materia ta preferata?
    -Nu, n-as putea spune ca fizica este materia mea preferata..
    -Atunci cum de te-ai inscris in acest concurs?
    -Am vazut in acest concurs o oportunitate si fiind genul de persoana care profita de orice sansa care ii este oferita, am hotarat ca nu aveam nimic de pierdut si m-am inscris pe lista participantilor la concurs. In plus, la momentul respectiv nu aveam o idée concreta asupra facultatii pe care doream s-o urmez, iar gandul de a fi admis la Facultatea de fizica indiferent de notele obtinute la bac suna foarte tentant.
    -Am inteles ca la momentul respectiv nu te hotarasesi asupra facultatii. Cum stau lucrurile acum, cochetezi cu idea de a-ti exercita dreptul obtinut in urma acestui concurs si a face o cariera in domeniul fizicii, sau din contra ai privirea atintita asupra altei facultati?
    -Cred ca aventura mea in domeniul fizicii se opreste o data cu terminarea liceului… Concursul si admiterea au fost o experienta frumoasa, insa m-am hotarat déjà sa urmez o cariera in domeniul arhitecturii, in care cred ca pot face ceva.
    -Dar pana sa ajungi sa fi student la arhitectura, trebuie, ca orice alt elev in clasa a XII-a sa treci cu bine peste bacalaureat. Avand in vedere atat promovabilitatea scazuta de anul trecut, cat si intregul scandal care s-a creat in urma rezultatelor neasteptate, ca sa nu spun dezastruase, te intreb daca ti-e frica de bac.
    -Ca sa fiu in totalitate sincer am sa marturisesc ca acum nu ma simt pregatit pentru bacalaureat, in concluzie am o anumita reticenta fata de examenul final… De asemenea gandul la camerele de luat vederi ma face sa ma simt incomfortabil, deoarece mi-e frica sa nu-mi fie interpretat in mod gresit orice gest.
    -Ca sa trecem la lucruri, sper eu, mai placute ,am sa te intreb cum ti s-au parut anii de liceu. Ti-au placut, nu ti-au placut? Daca ar fi s-o iei de la capat ai alege tot Bastilia?
    -Am sa folosesc un stereotip si am sa spun ca anii de liceu au fost pana acum cei mai frumosi din viata mea…Am trait atat momente placute cat si momente neplacute, insa suma lor va fi mereu pozitiva pentru mine. Sunt in general adeptul lucrurilor noi, insa cred ca in cazul in care ar trebui sa iau totul de la capat as alege tot Bastilia.  Dar sunt o fire optimista si vreau sa cred mereu ca ce e mai bun in viata te asteapta in viitor… In cazul acesta facultatea…
    -Ca tot ne-am intors la subiectul facultate…
    -Ne invartim intr-un cerc vicios pana la urma…
    -Iti dau perfecta dreptate, insa intrebarea mea suna in felul urmator: in Romania la momentul actual, din pacate, exista foarte multi tineri cu facultatea terminata, cu diploma luata, care totusi n-au invatat aproape nimic in timpul scolii si sunt incapabili sa profeseze; avand in vedere ca aparent oricine poate sa-si ia o diploma, in opinia ta se mai merita sa inveti cu adevarat temeinic in conjunctura actuala?
    -Ceea ce urmeaza sa spun este un mare cliseu pe care il auzi inca din scoala generala in mod constant, insa oricat de plictisitor ar fie eu cred cu adevarat in el. Cred ca inveti in primul rand pentru tine, pentru a fi capabil sa profesezi in domeniul pe care ti l-ai ales; cred ca, in primul rand vanezi cunostiinte pe care mai tarziu nimeni nu ti le va putea contesta si  o diploma doar le va certifica. Diploma vine doar ca o rasplata finala a muncii depuse.
    -Si totusi n-ai vrea sa scapi de acel sentiment neplacut pe care ti-l creeaza gandul ca tu ai invatat, iar cel de langa tine a luat poate nota mai mare desi nu stie nimic si si-a cumparat examenul? Multi elevi vad o scapare din acest cerc al slabiciunilor si se inscriu la scolii in strainatate. Tu, ce parere ai? Te-ai gandit la aceasta solutie?
    -Prima optiune e mereu plecarea in strainatate. In Vest educatia e mai de calitate, dupa terminarea scolii ai mult mai multe sanse sa te realizezi in domeniul ales si desigur, job-urile sunt mult mai bine platite (pana la urma acest lucru inclina foarte mult balanta, doar un ipocrit ar spune contrariul). Nu m-am decis inca in aceasta privinta, insa o scoala de prestigiu in strainatate a fost mereu in topul optiunilor mele.
    -Sa ne intoarcem totusi la lucruri mai palpabile, mai lumesti, ca sa spun asa. Eu iti urez mult success si sper sa-ti atingi idealurile, insa in continuare am sa te rog sa ne dezvalui tehnicile esentiale de supravietuire a anilor de liceu… Copiatul face parte dintre ele?
    -Niciodata, cheia spre success este invatatul temeinic..(rade) Dar acum lasand abureala deoparte am sa fiu extrem de sincer si am sa spun ca daca uiti o idée nu e capat de lume sa intrebi un coleg sau sa consulti caietul. Nu e capat de lume nici daca uiti mai multe ideei sau daca asta ti se intampla foarte des. Copiatul este cu siguranta una dintre tehnicile esentiale de supravietuire in scoala (nu esti elev cu adevarat, daca nu l-ai incercat macar o data), insa copiatul este de asemenea una dintre cele mai riscante asa zise tehnici de supravietuire. Trebuie sa te gandesti bine inainte de a recurge la el, pana la urma nu e mai bine sa iei o nota mica decat sa iei un 1?
    -Ma gandesc ca asta e o intrebare retorica. Am strica interviul, daca as incepe sa-ti raspund eu la intrebari si nu invers… Deci, in continuare, despre profesori ce parere ai? Ai un professor preferat si unul mai putin preferat?
    -Nu cred ca am un profesor preferat, in opinia mea toti profesorii sunt de treaba. De asemenea nu am un profesor care sa nu-mi placa. Am materii pe care nu le agreez, insa cu siguranta nu e vina profesorului,ci doar a materiei in sine.
    -Ai evitat elegant raspunsul, asa ca nu am sa te mai sacai in continuare, ci am sa te intreb care sunt hobby-urile tale? 
    -In general hobby-urile mele sunt sporturile: sporturile cu mingea, cele de iarna, cataratul, rolele agresive, dar de asemenea desenul are o mare importanta pentru mine si imi ocupa foarte mult timp.
    -Si daca tot suntem la lucruri placute... spune-mi, ce gen de muzica iti place sa asculti?
    -Raspunsul clasic...Aproape orice in afara de manele si populara. Intrand mai in amanunt, imi place muzica hip hop, electronica, house, rock, etc...
    -Sa te intreb daca iti place sa citesti sau sa nu pun astfel de intrebari?
    -Imi place sa citesc articole, reportaje, interviuri, orice care ma ajuta sa-mi imbogatesc cultura generala; orice in domenile care ma intereseaza, insa cititul cartilor nu face parte din pasiunile mele.
    -Dar filmele iti plac, ce gen?
    -Imi place foarte mult sa ma uit la filme, mai ales cu prietenii, iar genurile preferate ar fi comedia, actiunea, horror, etc...
    -Dar de calatorit, iti place sa calatoresti?
    -Cu siguranta, cui nu-i place sa calatoreasca? Calatoria este pana la urma un mod de a-ti largi orizonturile.
    -Atunci care este locul preferat dintre cele care le-ai vazut pana acum?
    -Madridul. Nu am vizitat prea mult din Madrid, insa avand in vedere ca sunt un fan al fotbalului, faptul ca am vazut Stadionul Santiago Bernabeu a fost destul pentru a hotara sa pun Madridul in topul preferintelor mele.
    -Dar de visat, unde visezi sa ajungi?
    -Dubai... Nu ma intreba de ce Dubai, este pur si simplu ceva in legatura cu Dubai care ma atrage.
    -Dubai suna foarte bine, de ce nu Dubai? Dar daca ai putea sa alegi orice an si orice loc in care sa traiesti, ce ai alege?
    -Din pura curiozitate, mi-ar placea sa stiu cum arata Resita, sau in general, judetul nostru cu secole in urma. Insa nu cred ca as fi fericit sa traiesc in vreo perioada din trecut. Probabil ca daca ar trebui sa aleg timpul si locul in care sa traiesc, as alege viitorul si o tara dezvoltata din Vestul Europei.
    -Statele Unite nu te tenteaza?
    -De ce nu? Probabil ca si in viitor ideea de American Dream va fi valabila.
    -Si acum in incheiere, pentru ca in mod incredibil am ajuns la finalul intrebarilor, vreau sa te intreb daca acesta este primul interviu pe care il dai sau, din contra, ai mai fost pus in aceasta postura.
    -E primul interviu pe care il dau pentru o revista, insa am mai dat scurte interviuri pentru radio sau televiziunea locala.
    -Multumesc mult, sper ca nu ti-am rapit foarte mult din timp.
    -Placerea a fost de partea mea.

Monica Aghescu