some text

E anul lui Ryan Gosling si in acest Drive, straluceste, si personajul sau se inscrie in galeria de personaje deschisa de Clint Eastwood: eroul tacut, care nu vrea decat sa fie lasat in pace, si care izbucneste cand e pus cu spatele la zid.

In Drive, personajul lui Gosling nu are nume. El este “Soferul”, un mecanic auto cu viata dubla: ziua lucreaza la service-ul lui Shannon (interpretat de Bryan Cranston) si mai face ocazional cate o cascadorie prin filme, iar noaptea este sofer pentru spargatori (mai pe englezeste “getaway driver”). Si e foarte bun la asta, ceea ce ii permite sa isi impuna propriile conditii: nu ia parte la jaf si asteapta fix 5 minute ca hotii sa ajunga la el in masina, dupa care pleaca fara sa se uite in urma.

Un om singur si singuratic, Soferul, practic, nu are viata. Reuseste insa sa se apropie de vecina lui, Irene (interpretata de Carey Mulligan) si de fiul ei, Benicio. Cand totul pare ca se indreapta in directia cea buna, Irene arunca bomba: Standard, sotul ei aflat in inchisoare, se intoarce acasa.

Acesta este impins de niste fosti detinuti cu care se inhaitase in inchisoare sa comita un jaf. De dragul lui Irene, Soferul se ofera sa se implice si el, insa jaful iese prost: Standard e impuscat, iar suma furata e suspect de mare. Moment in care firele narative se unesc, caci banii sunt de fapt ai lui Nino, care ii datora Mafiei, si care vrea acum sa faca curatenie. Pe langa propria viata, Soferul trebuie sa se lupte si pentru cele ale lui Irene, Benicio si Shannon.

Din acest film ar fi putut iesi un kitsch hollywoodian tipic, cu impuscaturi, explozii si happy-end previzibi . Scenariul a ajuns pe mainile lui Nicolas Winding Refn, care alege un stil sumbru si minimalist, propriu filmelor care au devenit clasice ale genului.

Filmul este lent, insa nu plictisitor, dand actiunii timp sa respire, cu puseuri intense de violenta grafica in contrapondere. Un alt atribut important al actiunii filmului este ca e timeless. Actiunea are loc in 2011, dar cu exceptia telefoanelor mobile, putea fi si in 1975. Chiar si hainele personajelor sunt oarecum retro.

Practic in acest film nu joaca Ryan Gosling, ci fata lui Ryan Gosling. La cat de taciturn este personajul (nu cred ca are mai mult de 30 de fraze legate in tot filmul), Gosling trebuie sa transmita aproape totul prin priviri, gesturi, grimase, zambete. Nu m-ar mira sa fie nominalizat la Oscar, iar daca l-ar castiga, cu siguranta in istoria premiilor ar fi castigatorul cu cele mai putine replici.

Drive este probabil cel mai cool film al anului 2011 si cel mai interesant film care a ajuns la cinema in Romania dupa Inception. De vazut, neaparat.